Csoda gabona, a zab
Bizonyára mindenki ismeri, és nagyon sokan hallottátok már sokrétű felhasználását, valamint a szervezetünkre kifejtett jótékony hatásait, az egyik legősibb kultúrnövényünknek, a zabnak.
Ezen a héten, ahogy azt már olvashattátok szeretnénk minél több információval ellátni Benneteket erről a szuper növényről, megmutatni pár „fogást” miként és hogyan tudjátok akár a mindennapi étkezéseitekbe beleilleszteni egy- egy variációját. Mi csak néhányat, talán a számunkra legkedvesebb ételeket mutatjuk be Nektek, amik egészségesek, nagyon gyorsan elkészíthetőek, rendkívül laktató, és nem utolsó sorban mutatós és finom ételek. Viszont ezek nagyon jó kiindulási pontok lehetnek abban, hogy a képzeletetek szárnyra kapjon és új recepteket kreáljatok.
S akkor most lássuk mi is az, amit a zabról tudni érdemes. A zab a pázsitfűfélék családjába tartozik, melyek közös jellemzője a nagy keményítőtartalom és a lisztes szemtermés. A gabonafélék közül kiemelkedik, az átlagosnál nagyobb fehérje és lipidtartalmával. Kiváló energiaforrás, hiszen nagymértékben kielégíti tápanyagszükségletünket. Fontos fehérje forrás, és élelmi rostban nagyon gazdag, ami különösen fontos, mivel nemcsak az egészséges táplálkozás megvalósítását segíti, de a szív- érrendszeri megbetegedések kialakulását is gátolja, továbbá segíti a méregtelenítést és a vércukor szinten tartását, megelőzi az elhízást, és az emésztőrendszerei panaszok kialakulását, és biztosítja a normál anyagcserét.
Ez a növény komplex szénhidrátokat tartalmaz, mely biztosítja a lassan beépülő energiát, valamint számos természetes vitamint és ásványi anyagot is magában rejt. Vitaminok közül tartalmazza pl. az E- vitamint, mely segít a bőr, az idegek, izmok, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében, továbbá számos B- vitamint. Ásványi anyagok közül többek között fellelhető benne a kálium, kálcium foszfor, magnézium. Mindezek hozzájárulnak az idegrendszer erősítéséhez valamint a csontozat, fogazat és erek épen tartásához. Mindezek mellett gyulladás gátló anyagokat is tartalmaz a zab, és lúgosító hatása is van. Csökkenti a koleszterinszintet, így védve a szív és érrendszert.
Mindezek csupán a legértékesebb tulajdonságai ennek a csoda gabonának, de, hogy még inkább kedvet kapjatok a fogyasztásához, még egy kis érdekesség ezzel kapcsolatban. A zab tartalmaz egy antidepresszáns hatású anyagot is, valamint a kiemelkedő B1-vitamin tartalmának köszönhetően fokozza a boldogsághormon, azaz szerotonin termelődését. A zab energiával tölt fel, fogyasztása teltségérzetet okoz, így egy szuper zabból készült reggeli délig tartó lendületet biztosít.
Fogyasztása minden korosztály számára ajánlott. Érdemes azonban az otthon elkészített variációkat fogyasztani, ugyanis a boltokban fellelhető müzlikben, hozzáadott cukor és zsír is található.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: