Egy csipetnyi egészség

Édesen….

10721313_773558682735594_1249843560_nNapjainkban a finomított cukor fogyasztása napi rutinná vált. Cukor a kávéban, a teában, édes sütemény ebéd után, szomjoltás cukros üdítővel és a sort lehetne még hosszan folytatni. Ezek a termékek amik hozzáadott cukorral készülnek, de ne feledkezzünk meg a rejtett cukormennyiségről sem, amik a leves porokban, tejtermékekben, szószokban található. Egy európai állampolgár évente mintegy 40 kg tiszta cukrot fogyaszt el, ez személyenként naponta 37 kockacukor elfogyasztását jelenti.

Az élelmiszercímkéken legtöbb esetben nem cukorként van feltűntetve az összetevők között, hanem „rejtve” van fogyasztója elől. Ha a következőket olvassuk az élelmiszercímkéken akkor az cukrot tartalmaz:

  • glükóz, dextróz, glükóz-fruktóz szirupNutritional-Label-508x338
  • cukor, barna cukor
  • kukoricaszirup, magas-fruktóztartalmú kukoricaszirup
  • fruktóz
  • méz
  • invertcukor
  • keményítőszirup
  • maltóz
  • szacharóz
  • juharszirup
  • melasz

 A cukor bizonyítottan befolyásolja az immunrendszer teljesítményét. Már az átlagosan egy nap alatt elfogyasztott cukormennyiség is elegendő ahhoz, hogy jelentősen gyengítse az immunrendszert.

Beszélhetünk mesterséges- és természetes édesítőszerekről. Lássuk most őket egyenként. Energiaértékük elhanyagolható, nem jelentenek energiatöbbletet a szervezetnek, ezért jó kiegészítői a testtömeg csökkentő étrendnek, de súlyvesztés csak akkor érhető el, ha az életmód is változik. Elsőként a szacharin került előállításra 1879-ben egy orosz születésű kémikus által, édesítő hatása 300-szor nagyobb a répacukorénál. A ciklamát 30-szor édesebb a répacukornál. Az aszpartám édesítő ereje 200-szor nagyobb a répacukorénál, fontos, hogy PKU-ban (fenilketonuria) szenvedő betegek nem fogyaszthatják.

A cukorpótlók vagy cukorhelyettesítő anyagok energiaértéke azonos a cukoréval, de előnyük, hogy a szacharóznál kisebb mértékben, viszont e74bd15065ddc93e50b4135dec3ec73b532e47d03lhúzódóbban emelik a vércukorszintet.

A két legismertebb cukorhelyettesítő a fruktóz és a szorbit.  A fruktóz, vagy más néven gyümölcscukor 30-50%-kal édesebb a répacukornál, viszont óvatosan a fogyasztásával, mert emeli a triglicerid-szintet! A szorbit édesítő ereje csupán a répacukor 30-50%-a. Túlzott fogyasztása haspuffadást és hasmenést okozhat.

Napjainkban vált ismertté szélesebb körben a xilit vagy nyírfacukor. Édesítő ereje a cukoréval azonos, viszont előnye, hogy energiatartalma csupán kétharmada. Túlzott fogyasztása hasmenést, haspuffadást válthat ki az arra érzékeny egyéneknél, ezért eleinte kis mennyiségben fogyasszuk és fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket.

Az eritrit egy olyan poliol vagy cukoralkohol, amit jelenleg egyre több csökkentett kalóriatartalmú ételben, édességben megtalálhatunk mint természetes édesítőszer. Az eritrit a természetben is előfordul, nagyobb mennyiségben az olyan gyümölcsökben, mint a körte, a dinnye, a szőlő, valamint a gombában és a fermentációval készült élelmiszerekben, mint a bor, a szójaszósz és a sajt is találunk belőle. Íze rendkívül hasonlít a finomított cukoréhoz. Körülbelül 60-80%-ban olyan intenzíven édes, mint a szacharóz, így kicsit többet kell belőle használni, mint a megszokott finomított cukorból, viszont számos egészségügyi előnye ismert: nem segíti elő a fogszuvasodást és a cukorbetegek számára is biztonságos és előnyös a fogyasztása. Az eritrit kalóriaértéke nulla, tehát nulla gramm kalóriát tartalmaz grammonként, sokkal könnyebben megemészthető, mint más cukoralkoholok.images

 A másik igen népszerű édesítő a Dél-Amerika bennszülött népei által évszázadok óta használt Stevia növény nemrégiben nagy feltűnést keltett. A Stevia steviol glükozidoknak nevezett természetes édesítőket tartalmaz, amelyek háromszázszor édesebbek a cukornál, de energiát nem szolgáltatnak a szervezetnek.

Reméljük tudtunk újat mondani Nektek és hasznosnak találtátok a cikkünket.  🙂

 

Forrás: Premium Health, Táplálkozási Akadémia

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!