Egy csipetnyi egészség

Mit árul el az élelmiszercímke?

14_o_liszt-northfoto

Az élelmiszercímkék egyik legfontosabb „feladata”, hogy tájékoztatást nyújtsanak összetevőikről, tulajdonságaikról fogyasztóik számára. Nincs olyan termék, amelyet egy bevásárlás során, ha kezünkbe veszünk ne látnánk rajta élelmiszercímkét. Azonban nem minden esetben tudjuk azt, hogy mi mit jelent, ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani. Fontos, hogy ezek az információk minden esetben valósághűen kell információt szolgáltassanak, nem téveszthetik meg a fogyasztót.

Minden terméken fel van tüntetve a mennyiség, amely a termék nettó mennyisége (dkg, kg, liter, deciliter). Meg kell nevezni magát a terméket, és az általa végzett eljárásokat is. Az összetevők listájában minden egyes összetevőt fel kell sorolni, itt kell feltüntetni az allergéneket is, valamint ide tartoznak az adalékanyagok is, melyeket az eltarthatósági idő, érzékszervi tulajdonságok növelése, tápérték megőrzésének érdekében stb. sorolnak fel.

Jöjjön a gonoszként feltüntetett E- számok, amik azt jelölik, hogy az adott terméket jóváhagyták és biztonságosan fogyasztható. De nem minden E-szám káros anyagot takar, íme néhány élelmiszer-adalékanyag :

  • antioxidánsok– segítenek az élelmiszer tartósításában pl C-vitamin más néven aszkorbinsav E300 ként van feltüntetvefriss_eszam
  • emulgeálószerek (pl. lecitin E 322), zselésítők(pl .pektin E440), stabilizátorok, sűrűsítőanyagok- segítenek egyes anyagok szétválásában, illetve sűrűsítésében.
  • ízfokozók– kiemelik az élelmiszereke édes vagy sós ízét, erre a legjobb példa, a héten már említett nátrium-glutamát, melyet E 621- ként tüntetnek fel. (Gyakorlatilag mindenben fellelhető.)
  • édesítőszerek– legjobb példa ezekre az aszpartám E951, a szacharin E954, vagy az a K- aceszulfám E950
  • tartósítószerek– melyeket az élelmiszerek romlásának megakadályozására használnak

Mindezek túl a címkének mindig tartalmaznia kell a fogyaszthatósági időt, melyeket a gyorsan romló élelmiszerek esetében használnak, a frissen csomagolt termékek esetében a feltüntetett dátumot követően nem ajánlott elfogyasztani azt. A minőségmegőrzési idő a hosszabb ideig eltartható élelmiszerekre vonatkozik. A különbség abban áll, hogy ezeket a termékeket ugyan lehet biztonságosan fogyasztani a feltüntetett dátumot követően is, viszont íz, állagváltozás már bekövetkezhet.
Minden esetben fel kell tüntetni, a gyártó, forgalmazó, vagy importőr nevét is a terméken. Illetve vannak olyan élelmiszerek ahol a származási ország megjelölése is kötelező.

S ami nagyon informatív a tápértékre vonatkozó információ, melyek az energiatartalomról és tápanyagokról tájékoztatnak.

Ami jó hír, hogy 2016. december 13—ától minden előrecsomagolt élelmiszeren szerepelnie kell a tápértékjelölésnek, amelynek legalább a termék energia-, zsír- és telített zsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalmáról tájékoztatást ad.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!