Hamarosan itt a húsvét, és ha húsvét, akkor a kalács sem maradhat el. Nekünk ez a jól bevált receptünk, érdemes kipróbálni, igazi foszlós, puha kalácsot kapunk. Sósan és édesen is megállja a helyét. 🙂
Az eredeti receptet Limara honlapján találtuk, az alapanyagokat egészséges hozzávalókra cseréltük, de az elkészítése maradt.
- 50 dkg dia-well liszt
- 2 tk. só
- 1 tojás
- 2,5-3 dl tej
- 1 cs. instant élesztő
- egy csipet cukor
- kenéshez: 50-60 g margarin vagy libazsír vagy kókuszzsír vagy vaj
- 1 db tojás (a kenéshez)
A liszt közepébe mélyedést csinálunk, ide öntjük a langyos tejet, az élesztőt, a tojást. Elkezdjük dagasztani, addig gyúrjuk, míg az edény falához és a kezünkhöz sem ragad már. Ezt követően a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, deszkára borítjuk és 3 egyenlő részre osztjuk. Egyesével kinyújtjuk őket és megkenjük a zsiradékkal, feltekerjük, mint a bejglit. Ugyanígy eljárunk a másik két rúddal is. Majd hármas fonással összefonjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ismét kelesztjük addig, míg a duplájára nem nő. Lekenjük egy tojással és előmelegített sütőben készre sütjük. Nekünk 30 perc alatt megsült, de annyiféle sütő van, hogy inkább ellenőrizzük, nehogy a közepe nyers maradjon. Ha a tészta alja szép barna, valószínű megsült a kalácsunk. 🙂


Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: