A nap egyik legfontosabb étkezése: a reggeli

Sokan indulnak el otthonról reggeli nélkül: nincs időm, nem vagyok éhes és hasonló kifogásokkal élünk. Pedig a reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, de ha nincs meg a kellő energialöket reggel, akkor az kihat az egész napunk teljesítményére. A legnagyobb a gond a szokásainkkal van, mást és máskor eszünk, mint amit kellene. Ha időben vacsoráztunk gondoljunk bele, hogy akár 8-10 óra is eltelhet, míg újból étkezni fogunk – jó esetben reggelizni. A gyerekek táplálkozása jól tükrözi a felnőtt lakosság táplálkozását, szokásait, már csak ezért is fontos odafigyelni arra, mit eszünk.

Apró változtatásokkal hozzá lehet szokni a rendszeres, minőségi reggeli étkezéshez. Nem kell nagy főzésekbe-sütésekbe kezdeni kora reggel, mert ehhez aztán tényleg nincs ideje az embernek, de egy turmixot, vagy egy szendvicset „összedobni” nem kerül sok időbe. Egy kávé cukorral kombináció nem megoldás, de egy tejszelet elmajszolása után se mondhatjuk, hogy én reggeliztem. Ha valaki hajnalban kezdi a munkát, lehet tényleg nem tud 4 órakor étkezni, viszont a táskában lévő, előre elkészített szendvics, vagy egy müzli szelet megoldást jelenthet.

Fontos, hogy minden tápanyagot tartalmazzon a nap első étkezése, tehát fehérjét, szénhidrátot és zsírt. Összetevőkre persze most is oda kell figyelni, a mérleg túlságosan ne billenjen ki egyik tápanyag felé sem, találjuk meg ebben is a helyes arányt. Ne bővelkedjen zsírban vagy épp szénhidrátban, de ennek az ellenkezője is fontos: a nagyon alacsony szénhidrátbevitel se jelent megoldást, hiszen energiára szükségünk van, de nem mindegy milyenre, most is lebegjen a szemünk előtt a „minőség”, mint fogalom. Ápoljuk belülről is magunkat. Odafigyelünk, hogy jó minőségű krémet használjunk, a sampon is „tudjon minél többet”, szeretjük a minőségi ruhadarabokat, ezek alapján a belsőnkkel is ugyanezt kellene tenni.

Ha szeretjük reggelire az édeset, választhatjuk a sokoldalúan felhasználható zabkását, különböző gyümölcsökkel-, magvakkal dúsíthatjuk, fűszerekkel ízesíthetjük. A zabpelyhet joghurttal is fogyaszthatjuk, ehhez kapcsolódóan hoztunk Nektek egy szupergyors reggeli ötletet, ennél már tényleg nem lehet kifogás, hogy időigényes az elkészítése.

Viszont ha sósra vágyunk reggel akkor marad az örök klasszikus: a szendvics. Alapnak teljes kiőrlésű kenyeret, abonettet, rozsos ropogós kenyérlapokat vegyünk. Fontos, hogy magas hústartalmú, jó minőségű felvágottat válasszunk, mellé idénynek megfelelő zöldség kerüljön! Tehát télen a lehet, ne fogyasszunk paradicsomot és paprikát, majd eljön annak az ideje nyáron, mikor valódi, lédús paradicsomba haraphatunk. Ehetünk mellé zsírszegény sajtot, natúr joghurtot. Viszont ehetünk saját készítésű krémeket is: körözött, avokádókrém, zöldségkrém, májkrém és még hosszan lehetne sorolni.

Reméljük meghoztuk a kedvet azoknál, akik eddig nem reggeliztek valamilyen oknál fogva és megerősítettük azokat, akik reggeliznek, hogy igenis jó szokás, semmiféleképpen ne változtassunk ezen.

S íme a reggeli tippünk az időhiánnyal küzdőknek 🙂 

Ahogy a képen jól látszik mindössze néhány alapanyag kell ehhez a nagyon gyors és laktató reggelihez. 

Hozzávalók: 

– 2-3 marék zabpehely (amit kevés vízben beáztatunk majd ha megszívta magát, hozzáadjuk a joghurtot)

-3 evőkanál natúr joghurt

– egy teáskanálnyi méz ( de elhagyható) 

– tetszőleges gyümölcs

Az egészet egy tálba tesszük, összekeverjük és máris fogyaszthatjuk. 🙂

Tovább a blogra »