Az élelmiszercímkéken legtöbb esetben nem cukorként van feltűntetve az összetevők között, hanem „rejtve” van fogyasztója elől. Ha a következőket olvassuk az élelmiszercímkéken akkor az cukrot tartalmaz:
A cukor bizonyítottan befolyásolja az immunrendszer teljesítményét. Már az átlagosan egy nap alatt elfogyasztott cukormennyiség is elegendő ahhoz, hogy jelentősen gyengítse az immunrendszert.
Beszélhetünk mesterséges- és természetes édesítőszerekről. Lássuk most őket egyenként. Energiaértékük elhanyagolható, nem jelentenek energiatöbbletet a szervezetnek, ezért jó kiegészítői a testtömeg csökkentő étrendnek, de súlyvesztés csak akkor érhető el, ha az életmód is változik. Elsőként a szacharin került előállításra 1879-ben egy orosz születésű kémikus által, édesítő hatása 300-szor nagyobb a répacukorénál. A ciklamát 30-szor édesebb a répacukornál. Az aszpartám édesítő ereje 200-szor nagyobb a répacukorénál, fontos, hogy PKU-ban (fenilketonuria) szenvedő betegek nem fogyaszthatják.
A cukorpótlók vagy cukorhelyettesítő anyagok energiaértéke azonos a cukoréval, de előnyük, hogy a szacharóznál kisebb mértékben, viszont e
A két legismertebb cukorhelyettesítő a fruktóz és a szorbit. A fruktóz, vagy más néven gyümölcscukor 30-50%-kal édesebb a répacukornál, viszont óvatosan a fogyasztásával, mert emeli a triglicerid-szintet! A szorbit édesítő ereje csupán a répacukor 30-50%-a. Túlzott fogyasztása haspuffadást és hasmenést okozhat.
Napjainkban vált ismertté szélesebb körben a xilit vagy nyírfacukor. Édesítő ereje a cukoréval azonos, viszont előnye, hogy energiatartalma csupán kétharmada. Túlzott fogyasztása hasmenést, haspuffadást válthat ki az arra érzékeny egyéneknél, ezért eleinte kis mennyiségben fogyasszuk és fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket.
Az eritrit egy olyan poliol vagy cukoralkohol, amit jelenleg egyre több csökkentett kalóriatartalmú ételben, édességben megtalálhatunk mint természetes édesítőszer. Az eritrit a természetben is előfordul, nagyobb mennyiségben az olyan gyümölcsökben, mint a körte, a dinnye, a szőlő, valamint a gombában és a fermentációval készült élelmiszerekben, mint a bor, a szójaszósz és a sajt is találunk belőle. Íze rendkívül hasonlít a finomított cukoréhoz. Körülbelül 60-80%-ban olyan intenzíven édes, mint a szacharóz, így kicsit többet kell belőle használni, mint a megszokott finomított cukorból, viszont számos egészségügyi előnye ismert: nem segíti elő a fogszuvasodást és a cukorbetegek számára is biztonságos és előnyös a fogyasztása. Az eritrit kalóriaértéke nulla, tehát nulla gramm kalóriát tartalmaz grammonként, sokkal könnyebben megemészthető, mint más cukoralkoholok.
A másik igen népszerű édesítő a Dél-Amerika bennszülött népei által évszázadok óta használt Stevia növény nemrégiben nagy feltűnést keltett. A Stevia steviol glükozidoknak nevezett természetes édesítőket tartalmaz, amelyek háromszázszor édesebbek a cukornál, de energiát nem szolgáltatnak a szervezetnek.
Reméljük tudtunk újat mondani Nektek és hasznosnak találtátok a cikkünket. 🙂